Terug naar blog
Blog Img

3x3x3: Is leren een getallenspel?

Waarom leer je nieuwe dingen? Is het omdat je constant nieuwsgierig bent? Omdat je probeert je vaardigheden te verbeteren en je carrière vooruit te helpen? Of omdat de ontwikkelingen in jouw branche zo snel gaan, dat je bang bent om achter te blijven?

De meesten van ons leren een leven lang - of we het ons realiseren of niet - maar hoewel de wens om te blijven leren bij velen van ons aangeboren is, zijn de vaardigheden die we nodig hebben om effectief te leren niet ingebouwd. Hoe vaak heb je jezelf een doel gesteld of nagedacht over het leren van een nieuwe vaardigheid, in je werk of persoonlijke leven, en heb je het niet gehaald? Je bent niet alleen. Het is gemakkelijk om afgeleid te worden van het leren en het is belangrijk om niet alleen de juiste mindset te hebben, maar ook het juiste kader te hebben om het proces te ondersteunen. Onlangs publiceerde McKinsey & Company hun 3x3x3-strategie gebaseerd op leren door middel van kleine haalbare doelen. Het is opgebouwd rond drie belangrijke pijlers - 'een bepaald aantal duidelijke en onmiddellijke doelen', 'een bepaalde periode om deze doelen te bereiken en' een bepaald aantal mensen dat de voortgang van doelen kan ondersteunen en bewaken'. In deze blog gaan we dieper in op deze leermethodiek en onderzoeken we hoe je deze in de praktijk kunt brengen.

Drie doelen

Als je van nature nieuwsgierig bent, kom je gemakkelijk elke dag nieuwe leermogelijkheden tegen. En als je lijst met dingen die je wilt leren zich opstapelt, kan het al snel overweldigend worden. McKinsey & Company beveelt aan dat het maximale aantal doelen om op te focussen drie is, en voegt eraan toe: "Alles meer dan dat zal waarschijnlijk contraproductief zijn, omdat je gedwongen wordt om je focus, energie en oefening over te veel bezigheden te verdelen." Ze erkennen ook dat te weinig doelen even gevaarlijk kunnen zijn, omdat ze zich op slechts één doel concentreren en vaak andere leermogelijkheden in het stof zien liggen.

Tip: schrijf alle doelen op die je wilt bereiken. Zet het op papier, of dat nu 10, 20 of zelfs 100 is, en beslis vervolgens welke drie doelen de juiste zijn om je nu op te concentreren. Je moet overwegen hoe elk doel je zowel persoonlijk als professioneel positief of negatief kan beïnvloeden en probeer een combinatie van doelen te kiezen die je over meer dan één gebied uitstrekt.

Drie maanden

Waarom is drie maanden de ideale plek om doelen te stellen? McKinsey & Company zegt dat "drie maanden voldoende start- en landingsbaan biedt om tastbare vooruitgang te boeken en ons dwingt om concreet en specifiek te zijn in onze doelen." Drie maanden komen ook overeen met veel van de ritmes van ons leven - van seizoenen tot financiële kwartalen.

Tip: hoewel niet alle doelen in de 'sweet spot' van drie maanden passen, is het ook een handig ijkpunt voor grotere of complexere doelen. Stel dat je bezig bent met een opleiding of cursus - drie maanden is de perfecte periode om je voortgang te controleren, te zoeken naar verbeterpunten of zelfs te besluiten dat dit geen doel is dat je wilt nastreven.

Drie andere mensen

De laatste drie van deze leermethodologie gaan helemaal over mensen en het is misschien wel het meest verrassende onderdeel van de 3x3x3-strategie. McKinsey & Company erkent dat het ongemakkelijk kan zijn om hulp te vragen, maar stelt dat "anderen betrekken bij ons leerproces een van de krachtigste manieren is om het bereiken van doelen te verbeteren", waardoor "gezonde sociale druk" ontstaat. In wezen creëert het opnemen van ten minste drie andere mensen in je leerproces verantwoordelijkheid en een ondersteunend netwerk, waardoor het waarschijnlijker wordt dat je op de lange termijn aan je doelen zult vasthouden.

Tip: zelfverbetering is niet iets dat je moet verbergen. En het betrekken van andere mensen bij je leerproces kan zowel inspirerend zijn als je verantwoordelijk houden. Het kan zelfs nieuwe wegen openen om te leren of je ertoe aanzetten een doel in een geheel nieuwe richting in te slaan.

We denken het een handige manier is om te leren met behulp van de 3x3x3-frameworks en elke tool die je helpt om je vaardigheden met succes te laten groeien, moet een goede zaak zijn!