Nieuwe Life Sciences afgestudeerden - de wereld ligt aan je voeten

Aug 30, 2022

Pas afgestudeerden (en eigenlijk iedereen die op zoek is naar een baan in de life sciences) hebben de ‘Great Resignation’ onder meer te danken aan het enorme aantal beschikbare functies in deze branche. Er zijn op dit moment meer vacatures dan kandidaten. Maar wat is de beste manier om van deze mogelijkheid te profiteren?


Er is een recordaantal vacatures in de life sciences over de hele wereld, en lang niet genoeg talent om ze allemaal te voorzien. Niet alleen dat, maar regeringen en investeerders over de hele wereld pompen geld in medisch onderzoek en ontwikkeling in het licht van de COVID-19-pandemie.


Interessant is dat nieuwe afgestudeerden zich in de unieke situatie bevinden om voorop te lopen in een technologische revolutie. Er zijn meer tools voor hen beschikbaar, zowel om hen te ondersteunen op de werkvloer (of thuis werken) als om direct op dat werk toe te passen. Het is nog niet zo lang geleden dat fysieke bibliotheken de snelste manier waren om informatie te vinden, e-mail de snelste manier om contact te leggen met een collega en vergaderingen die persoonlijk werden gehouden, verloren gingen voor iedereen die niet aanwezig kon zijn. Maar deze nieuwe wereld is niet alleen efficiënter; maar ook veeleisender. Er zijn meer vaardigheden om te leren, kwalificaties om te verdienen en rollen om uit te kiezen. Carrièrepaden zijn ingewikkelder. Of je nu direct in de industrie of in de academische wereld wilt werken, je bent nu de projectmanager van je eigen carrière.


Aan de andere kant van de planeet, in de VS, zijn werkgevers op zoek naar 25% meer mensen die in 2022 afstuderen dan in het voorgaande jaar - de situatie in Europa is niet veel anders. Dit is een schitterende tijd om op zoek te gaan naar een baan in de industrie! We hebben onze deskundige recruiters (van wie velen ook wetenschappers zijn) gevraagd om enkele inside-tips te delen om het meeste uit deze kans te halen.


Denk na over wat jij belangrijk vindt


Neem de tijd om niet alleen goed na te denken over de functie die je wilt, maar ook over het type bedrijf waarvoor je wil werken. Natuurlijk moeten salaris en functiebeschrijving bovenaan je prioriteitenlijst staan, maar hier zijn enkele andere punten om te overwegen:

 

1. Loopbaantraject: waar wil je uiteindelijk uitkomen en met welke banen kom je op het goede pad? Denk aan de vaardigheden, kwalificaties en ervaringen.


2. Waar hecht je waarde aan? Ben je op zoek naar de mogelijkheid om snel vooruit te komen of in het buitenland te werken? Of wil je ergens werken waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat?


3. Welke voordelen betekenen het meest voor je? Werkgevers bieden een steeds groter wordende reeks voordelen. Probeer erachter te komen welke je het meest zullen motiveren. Thuis werken, hogere pensioenpremies, vrijwilligersdagen en de mogelijkheid om verder te studeren en daarvoor betaald te krijgen zijn bijvoorbeeld allemaal mogelijkheden.


4. Wat motiveert je? Je diploma bepaalt misschien tot op zekere hoogte het vakgebied waarin je werkt, maar je kunt misschien kiezen tussen verschillende therapiegebieden of toepassingen. Er zijn enorme multinationals, boordevol mogelijkheden en kansen, of er zijn snelle start-ups waar je de kans zou kunnen krijgen om echt je stempel te drukken.

 

Deze overwegingen zijn ook een grote inspiratiebron voor interviews. Ze geven je het antwoord op vragen als "Waarom heb je besloten om bij dit bedrijf te solliciteren?" en “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” - en "Is er iets dat je ons zou willen vragen over de rol of baan die we nog niet hebben behandeld?". Die vraag wordt vaak gesteld, en het maakt veel indruk als je tenminste één doordachte vraag hebt voor de interviewers.


Sari Steenhauer, Senior Recruitment Consultant Life Sciences bij Kelly, legt uit: "De pandemie heeft de manier waarop we leven, werken en contact maken met anderen veranderd. Maar het belangrijkste is dat het ons heeft veranderd! Het heeft ons doen heroverwegen wat belangrijk is in het leven. 70% van de medewerkers nam de tijd om na te denken over het doel van hun leven na COVID-19. De meeste mensen willen een betere balans tussen werk en privé.

“COVID deed ons beseffen dat het leven kort is en spoorde ons aan om onze passies na te jagen. In feite is 25% van de werknemers van plan om een ​​baan bij een andere werkgever te zoeken; 1 op de 5 heeft al een volledige carrièreswitch gemaakt. Een carrière is meer dan werk. Het moet middelen en flexibiliteit bieden om andere dingen in je leven te ondersteunen (familie, vrienden, reizen, hobby's). Kijk of je eigen waarden overeenkomen met die van een potentiële werkgever.”

Vergroot je unieke vaardigheden uit


Je hebt gestudeerd in een heel moeilijke periode. De pandemie heeft de wereld op zijn kop gezet en je uni-ervaring was heel anders dan die van andere cohorten Dus wat betekent dit in termen van vaardigheden? Nou, je kunt wel zeggen dat studeren op afstand een enorme hoeveelheid discipline, zelfbeheersing en motivatie vergde. Je bent bedreven in het beheren van vergaderingen op afstand en hebt ervaring met allerlei soorten technologie (waarvan veel interviewers nog nooit zullen hebben gehoord). Je bent flexibel en enthousiast om eropuit te gaan en de vaardigheden die je voornamelijk thuis hebt geleerd om te zetten in de echte wereld.

Misschien heb je ook goede verhalen te vertellen over je probleemoplossend vermogen en creatieve oplossingen voor uitdagingen waar mee je werd geconfronteerd. Als je kunt laten zien dat je weet hoe je je tijd en energie moet beheren, burn-out kunt voorkomen en voor je welzijn kunt zorgen, is dat ook een enorme bonus voor werkgevers. Dat is behoorlijk indrukwekkend!


Aim high en neem risico's


Veel van de functies waarop je solliciteert, kunnen worden omschreven als starterfuncties, wat een goed startpunt is. Maar kijk ook naar andere mogelijkheden waar je profiel ook past, of bijna past. Je wilt jezelf niet te veel verkopen en in een lastig sollicitatiegesprek (of in een rol waar je mee worstelt) terecht komen, maar zolang je je niet laat meeslepen is het prima om te solliciteren op rollen die ambitieus lijken.


Sari zegt “Naast het traditionele life sciences onderwijs zoeken organisaties ook sterke kandidaten van buiten de industrie die bijvoorbeeld meer technologische en communicatieve vaardigheden kunnen meebrengen. Zachtere vaardigheden worden steeds relevanter en kunnen je sollicitatie echt versterken. De markt floreert en er zijn meer onverwachte kansen dan ooit tevoren. Denk buiten de kaders!”


Hoewel het de moeite waard is om jezelf op te hemelen, hemel je vaardigheden en ervaring niet op! Je hebt waardevolle kennis uit je tijd op de universiteit en waarschijnlijk - afhankelijk van je specialisme - ook enige ervaring. Dus speel daar op in zonder het te overdrijven.


Praat met mensen


Netwerken is een krachtig hulpmiddel in deze branche. Neem contact op met mensen die je kent - docenten, collega's en alumni bijvoorbeeld - om hen te vragen naar hun loopbaan. Ze zullen je misschien niet allemaal antwoorden, maar mensen herinneren zich vaak hoe moeilijk het kan zijn om te beginnen en zijn meestal blij om je te helpen (en te praten over hun prestaties). Als je niet zeker weet wat je specifiek moet vragen, vertel ze dan gewoon dat je je opties na de universiteit afweegt en graag zou willen weten hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn, en of ze advies hebben.


Er zijn ook tal van manieren om nieuwe kennissen te maken die van pas kunnen komen. Je vindt wetenschappers op Twitter en LinkedIn, en er zijn eindeloze formele en informele evenementen rond life sciences die je persoonlijk of online kunt bijwonen. Benut deze kansen en je zult verrassend veel leren terwijl je je netwerk uitbreidt.


Werk met recruiters


Omdat je net begint, lijkt het misschien wat voorbarig om met een gespecialiseerde recruiter te werken, maar maak je geen zorgen - er is veel vraag naar je vaardigheden en we kennen de mensen die ernaar op zoek zijn. Het kost je niets om met recruiters zoals Kelly Life Sciences te werken, zelfs als we je je droombaan bezorgen. En als we niet de juiste functie voor je vinden, kun je nog steeds profiteren van ons advies over zaken als je cv, sollicitatiebrief, interviewtechniek en de ins en outs van de branche. Veel van onze consultants zijn ook wetenschappers, dus misschien kun je zelfs de tips in het bovenstaande gedeelte toepassen!


Dit zijn ze - onze tips om het meeste uit deze kans te halen. Het is nog steeds hard werken om de juiste rol te vinden, maar je hebt meer invloed dan eerdere cohorten van afgestudeerden en de salarissen zijn gestegen, zelfs voor instapfuncties, dus de wereld ligt aan je voeten!

18 Dec, 2023
But is it always better for your career to leap into something new?
28 Nov, 2023
In today's competitive job market, it's not just your qualifications and work experience that set you apart from the crowd. Your soft (albeit the strangest) skills can be the deciding factor in landing your dream job and thriving in your professional journey. Employers highly value these essential interpersonal abilities and are transferable across various industries and job roles. In this blog post, we'll delve into the world of soft skills, why they matter, and how to highlight them in your resume and interviews.
23 Nov, 2023
The way we work has evolved dramatically in recent years with the rise of remote and hybrid work options – and it’s not just about “to wear or not to wear” pyjama bottoms during Zoom calls. These flexible work arrangements have not only transformed our professional lives but also have the potential to impact the environment significantly. In this blog post, we will compare the environmental sustainability of remote and hybrid work to traditional office work, shedding light on the pros and cons of each approach.
Share by: