CV Tips & Tricks

Oct 15, 2023

Eerste indrukken zijn belangrijk.


Je cv is het eerste wat een potentiële werkgever zal zien en kan bepalen of je al dan niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen verschillende manieren om banen te zoeken en te solliciteren, zoals het direct solliciteren via LinkedIn of zoeken op sociale media. Ondanks nieuwe technologieën en platforms die je in staat stellen om je zoektocht naar werk op nieuwe manieren uit te breiden, is het traditionele cv nog steeds het belangrijkste instrument in je sollicitatiekit.

Recruiters besteden gemiddeld 5-7 seconden aan het bekijken van een cv, dus het is cruciaal dat jouw cv direct een goede indruk maakt. Je cv moet je vaardigheden en ervaring laten zien op een manier die je onderscheidt van andere kandidaten, zodat je opvalt bij recruiters en hiring managers.


Pas je cv aan


Het belangrijkste wat je kunt doen, is je cv aanpassen en zo relevant mogelijk maken voor de baan waarop je solliciteert. Lees de sollicitatie zorgvuldig door en markeer specifieke vaardigheden en ervaring die naar jouw mening de beste indruk zullen maken op een recruiter en die laten zien dat je goed bij de functie past. Het is ook de moeite waard om je 'doelstelling' aan het begin van je cv te schrappen en te vervangen door een meer gerichte slogan die werkgevers laat zien wat je te bieden hebt, bijvoorbeeld: 'zeer ervaren marketingprofessional met meer dan tien jaar ervaring in het ontwikkelen van productlijnen van meerdere miljoenen euro's'.


Gebruik trefwoorden


90% van de Fortune 500-bedrijven gebruikt ATS, of Applicant Tracking Software, om 'goede' cv's te onderscheiden van degenen die ze minder geschikt vinden voor de baan. Dit is met name relevant in de moderne wereld van online werving.

Om te bepalen of je geschikt bent, zal het systeem je cv scannen en bepaalde trefwoorden selecteren die relevant zijn voor de baan. Daarom is het altijd een goed idee om je cv op zo'n manier te structureren dat het ATS relevante informatie kan selecteren. Gebruik trefwoorden die relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert en die in de vacature zijn genoemd, en noem je professionele ervaring 'werkervaring': dit is de term die de meeste applicatietracking systemen herkennen. Het is ook een goed idee om je cv als een Word-document te uploaden, omdat ATS-systemen dit kunnen lezen, in plaats van een PDF, dat ze niet kunnen lezen.


Laat zien wat je kunt


Je cv is waar je jezelf verkoopt: wees niet bang om je toekomstige werkgever te vertellen wat je hebt gedaan en waarom je denkt dat je geschikt bent voor de functie! Benadruk je meest indrukwekkende projecten en gebruik meetbare resultaten waar mogelijk. Gebruik actiewoorden zoals ontwikkeld, opgezet of beheerd, maar laat persoonlijke voornaamwoorden weg, bijvoorbeeld gebruik 'bereikt' in plaats van 'ik heb bereikt'. Vermeld echter je opleiding, certificaten en lidmaatschappen als laatste; deze informatie is belangrijk, maar niet belangrijker dan directe ervaring.


Let op details


Spellingcontrole en grammatica. Het is iets waar iedereen een hekel aan heeft, maar het is het belangrijkste wat je moet doen als het gaat om solliciteren naar een baan. Één fout, en je cv wordt waarschijnlijk weggegooid, dus lees je cv meerdere keren na, indien nodig, voordat je het aan vrienden en collega's doorgeeft. Onthoud dat als je slordig bent bij het maken van je cv, hiring managers kunnen denken dat je ook slordig bent in je werk.

Het is ook een goed idee om te controleren of de informatie op je cv overeenkomt met wat je op je sociale media- en LinkedIn-pagina's hebt staan. Eén op de drie werkgevers wijst kandidaten af op basis van informatie die ze online over hen hebben gevonden, dus wees alert op alles wat je post dat negatief op je kan reflecteren.


Opmaak is belangrijk


Een correct opgemaakt cv bespaart niet alleen hoofdpijn voor de persoon die het leest, maar verbetert ook aanzienlijk je kansen om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wees beknopt: je document mag niet langer zijn dan twee pagina's en het moet eenvoudig en professioneel zijn. Vermijd meerdere lettertypen - gebruik standaard lettertypen zoals Arial, Calibri of Tahoma - lettergroottes en ingewikkelde opmaak, evenals tabellen, meerdere kolommen en uitgebreide of samengevoegde tekst, omdat ATS-systemen deze niet kunnen lezen.


Bij het categoriseren van je cv moet je georganiseerd zijn: gebruik eenvoudige categorieën en verdeel de secties netjes in thema's zoals 'Kwalificaties', 'Prestaties', 'Werkervaring' en 'Opleiding'. Je moet ook de werkgever, functietitel en de data van je dienstverband vermelden - in die volgorde, waarbij je je ervaring en data van dienstverband in omgekeerde chronologische volgorde vermeldt.


Een cv maken waarmee je echt opvalt als potentiële werknemer is eenvoudig: het opnemen van aangepaste informatie, de juiste opmaak en trefwoorden die een ATS helpen je te identificeren als een geschikte kandidaat voor de functie, zelfs bij een blik van vijf seconden.


Bij Kelly Services doen we altijd extra moeite om ervoor te zorgen dat we de beste kandidaten aan de beste banen koppelen. Bekijk alle vacatures hier.

18 Dec, 2023
But is it always better for your career to leap into something new?
28 Nov, 2023
In today's competitive job market, it's not just your qualifications and work experience that set you apart from the crowd. Your soft (albeit the strangest) skills can be the deciding factor in landing your dream job and thriving in your professional journey. Employers highly value these essential interpersonal abilities and are transferable across various industries and job roles. In this blog post, we'll delve into the world of soft skills, why they matter, and how to highlight them in your resume and interviews.
23 Nov, 2023
The way we work has evolved dramatically in recent years with the rise of remote and hybrid work options – and it’s not just about “to wear or not to wear” pyjama bottoms during Zoom calls. These flexible work arrangements have not only transformed our professional lives but also have the potential to impact the environment significantly. In this blog post, we will compare the environmental sustainability of remote and hybrid work to traditional office work, shedding light on the pros and cons of each approach.
Share by: