Hoe maak je een algoritme-proof CV

Mar 22, 2022

De wereld van werk verandert sneller dan we denken. HR-afdelingen onderzoeken nieuwe manieren om kandidaten te beoordelen en maken steeds vaker gebruik van digitale tools en kunstmatige intelligentie (AI) om wervingsprocessen te stroomlijnen en te verbeteren. Terwijl kleinere bedrijven nog steeds kunnen vertrouwen op traditionele methoden en hun persoonlijke beoordelingen, zijn grotere bedrijven meer toekomstgericht en gebruiken ze technologie vaak als eerste contactpunt met een potentiële kandidaat. Digitale tools en cv-beoordelingsalgoritmen worden niet beïnvloed door onderbuikgevoelens of gedeelde ervaringen, ze volgen duidelijke regels om de juiste persoon voor een bepaalde rol te vinden.


In welke situatie bevindt jouw cv zich, geconfronteerd met deze nieuwe realiteit?


Normaal gesproken heeft een HR-adviseur minder dan 10 seconden nodig om te filteren of een cv al dan niet doorgaat in het selectieproces; hetzelfde principe werkt voor AI, maar in milliseconden. Hier zijn enkele tips van experts voor het maken van een cv dat is geoptimaliseerd voor geautomatiseerde processen en algoritmen:​

 

  • Beschrijf jezelf aan het begin van het document in woorden die volledig overeenkomen met de beschrijving van de baan waarop je solliciteert. Het algoritme gaat op zoek naar iemand die geschikt is voor de baan door te zoeken op specifieke trefwoorden. Een korte beschrijving van je vaardigheden die specifiek aansluiten bij de functie-eisen helpt je ​​CV door het eerste screeningproces te komen.
  • Werkgevers willen de sterke punten van hun kandidaten weten. Dus, in plaats van je alleen te concentreren op het beschrijven van de activiteiten of functies die je hebt bekleed, som je 5 of 6 doelen op die in elke rol zijn behaald, waarbij je de uitdagingen benadrukt, de gebruikte strategieën (zelfs als onderdeel van een team) en de bereikte doelen. Dit is een geweldige manier om je vaardigheden en probleemoplossende vaardigheden te laten zien.

  •  Soms kan ervaring veel belangrijker zijn dan opleiding (afhankelijk van je expertisegebied), dus door de vaardigheden en verantwoordelijkheden van je vorige banen te benadrukken, kun je je onderscheiden van andere kandidaten. Het gebruik van standaardtitels voor functies in jouw vakgebied zorgt ervoor dat je expertise wordt geïdentificeerd door nauwkeurige en gestructureerde algoritmen. 
  • Tot slot, verwaarloos nooit soft skills. Communicatie, teamwork, probleemoplossend vermogen en leiderschapsvaardigheden zijn vaak onderscheidende aspecten, maar fundamenteel als het gaat om het kiezen van het juiste profiel uit meerdere kandidaten.​

 

Ben je klaar om je cv te herschrijven?



Vraag je vrienden en collega's wat hun sterke punten en uitzonderlijke kwaliteiten zijn. Doe wat zelfreflectie en neem de tijd om het definitieve document te schrijven en te herschrijven. Eenvoudige, concrete zinnen werken het beste, vermijd onnodig gebruik van woorden die je sterke punten zouden kunnen verminderen. Zelfs als je momenteel niet op zoek bent naar een baan, is het misschien een goed idee om je cv bij te werken om te zien hoe ver je bent gekomen en wat je tot nu toe in je carrière hebt bereikt. Je hebt waarschijnlijk veel meer gedaan dan je denkt!

 

Als je op zoek bent naar een nieuwe carrièrekans, bekijk dan onze vacatures.

18 Dec, 2023
But is it always better for your career to leap into something new?
28 Nov, 2023
In today's competitive job market, it's not just your qualifications and work experience that set you apart from the crowd. Your soft (albeit the strangest) skills can be the deciding factor in landing your dream job and thriving in your professional journey. Employers highly value these essential interpersonal abilities and are transferable across various industries and job roles. In this blog post, we'll delve into the world of soft skills, why they matter, and how to highlight them in your resume and interviews.
23 Nov, 2023
The way we work has evolved dramatically in recent years with the rise of remote and hybrid work options – and it’s not just about “to wear or not to wear” pyjama bottoms during Zoom calls. These flexible work arrangements have not only transformed our professional lives but also have the potential to impact the environment significantly. In this blog post, we will compare the environmental sustainability of remote and hybrid work to traditional office work, shedding light on the pros and cons of each approach.
Share by: