​Slapen voor een beter welzijn (en beter werk)

May 28, 2022

Je hebt het waarschijnlijk vaker gehoord: 'slaap is het beste medicijn'. Je moeder heeft het je waarschijnlijk verteld. Je huisarts heeft het je verteld. En nu vertellen wij het je. Een goede nachtrust is niet alleen essentieel voor je algehele welzijn, het kan ook een enorme impact hebben op je prestaties op het werk. Slaaptekort kan invloed hebben op belangrijke werkvaardigheden zoals cognitief functioneren, aandacht en besluitvorming, en er is ook een tussen slecht slapen en een reeks chronische gezondheidsproblemen - waaronder de ziekte van Alzheimer, angst, hoge bloeddruk en diabetes type 2.


Maar het verbeteren van je slaapkwaliteit is makkelijker gezegd dan gedaan. Werkstress, gezinsstress, jongleren met kinderopvang en het constant checken van je newsfeed kunnen het lastig maken om in slaap te vallen.


In deze blog bekijken we enkele snelle en gemakkelijke manieren om je slaap te verbeteren en het begint al voordat je zelfs maar onder de dekens kruipt...


Bereid je voor


Als je iemand bent die je scherm of tv uitschakelt vlak voordat je je ogen sluit, dan zou je (onbedoeld) je hersenen in de wakkere modus kunnen houden. Blauw licht van apparaten kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt, dus probeer alle digitale apparaten en schermen ten minste een uur (en idealiter twee) voordat je naar bed gaat uit te schakelen. Probeer een goede slaaphygiëne te creëren door een rustige, donkere, ontspannende en koele omgeving in je slaapkamer te creëren; ruim rommel op, zorg voor goede, verduisterende gordijnen of jaloezieën en zet 's avonds een raam open. Frisse lucht en lichaamsbeweging zijn beide goede manieren om je kansen om in slaap te vallen en te blijven, te vergroten, dus een wandeling of een (lichte) training voordat je naar bed gaat, kan een fijne manier zijn om tot rust te komen. Je kunt ook andere ontspannende activiteiten overwegen, zoals lezen, stretchen of een warm bad.


Gedurende de nacht


Word je wel eens wakker om 2 uur 's nachts en kun je gewoon niet meer slapen? Het werk. Discussies. Nieuws. Hoe hard je ook probeert te ontspannen, je kunt je hersenen niet stil krijgen. Dit overkomt ons allemaal wel eens, maar als het bijna elke avond is, is het vermoeiend. Oefen ontspannende ademhalingstechnieken - concentreer je gewoon op rustig in- en uitademen om wat rust te vinden, of, als je echt niet kunt ontspannen, pak je boek en probeer tien minuten te lezen om je hersenen te resetten.


De volgende dag


Werk je vanuit huis? Overweeg om overdag een kort dutje (minder dan 30 minuten) te doen om je energieniveau weer op te laden. Als je op kantoor of op locatie werkt, zoek dan een rustige plek om gewoon een paar minuten te ontspannen en op te laden. Een wandeling kan net zo ontspannend zijn als een manier om wat 'me-time' te vinden midden op een hectische dag. Het verminderen van angst en het beoefenen van activiteiten die je helpen een moment van rust te vinden, of dat nu een yogales is of een ommetje, kunnen echt helpen om een goede nachtrust te ondersteunen.



Je lichamelijke en geestelijke gezondheid is een cruciaal onderdeel om je te helpen de beste versie van jezelf te zijn- thuis en op het werk. Als je uitgeput bent, hoe kun je dan verder komen in je carrière of je doelen bereiken? Maak gezonde keuzes, creëer ondersteunende routines en maak tijd voor zelfzorg. En vergeet niet om professionele medische hulp in te roepen als je moeite hebt om de slaap te krijgen die je nodig hebt.

18 Dec, 2023
But is it always better for your career to leap into something new?
28 Nov, 2023
In today's competitive job market, it's not just your qualifications and work experience that set you apart from the crowd. Your soft (albeit the strangest) skills can be the deciding factor in landing your dream job and thriving in your professional journey. Employers highly value these essential interpersonal abilities and are transferable across various industries and job roles. In this blog post, we'll delve into the world of soft skills, why they matter, and how to highlight them in your resume and interviews.
23 Nov, 2023
The way we work has evolved dramatically in recent years with the rise of remote and hybrid work options – and it’s not just about “to wear or not to wear” pyjama bottoms during Zoom calls. These flexible work arrangements have not only transformed our professional lives but also have the potential to impact the environment significantly. In this blog post, we will compare the environmental sustainability of remote and hybrid work to traditional office work, shedding light on the pros and cons of each approach.
Share by: